top of page
Marieke enzo .jpg
Lan
dsc
hap
Vens
ter
Van de
natu
ur
Ariadne Leefoge
Petra de Jong
Marieke Blijleven
Het landschap. Venster van de natuur

In de hedendaagse moderne kunst zijn landschappen een intrigerend thema. Hoewel landschappen al eeuwenlang een inspiratiebron zijn voor kunstenaars, hebben ze zich in de loop der tijd op verschillende manieren ontwikkeld.

 

Tegenwoordig geven moderne kunstenaars hun eigen interpretatie aan het klassieke thema. Speciale aandacht in deze hedendaagse kunstexpositie is er voor landschappen vandaag de dag, die verschillende stijlkenmerken bevatten; zoals bijvoorbeeld ‘gefantaseerde en atmosferische landschappen. Of landschappen bedoeld als een decor waartegen een ‘verhaal’ verteld wordt, of een idee uit te drukken. Het landschap wordt daarmee niet langer alleen vastgelegd, maar ook gemanipuleerd om nieuwe ruimtelijke ervaringen te creëren.

'Het landschap is het toneel van onderweg zijn. Waar schoonheid en destructie elkaar ontmoeten.'

Deze landschapskunst of ‘land-art’ is een kunstvorm/kunststroming die inspeelt op landschapskenmerken waarbij het landschap soms wordt gemanipuleerd waardoor er nieuwe beleving van ruimte ontstaat.

 

In onze thans volledig door menselijke activiteiten getransformeerde wereld is het landschap een uiterst actueel thema, die door de kunstenaars en hun werken op geheel eigen wijze wordt uitgebeeld en aan de orde wordt gesteld, waarbij – mocht dit nog nodig zijn – wordt aangetoond hoezeer kunst en landschap met elkaar verbonden zijn.

Beleving van ruimte
Ariadne onderweg 1.jpg

Ariadne Leefoge

Ariadne is altijd bezig met vormen, lijnen en kleuren. Ze werkt met een bedoeling, geen doel. Onderweg komt ze al schilderend de inhoud tegen, ze versterkt die, veranderd en schildert weer over. En over.....De gelaagdheid in haar werk ontstaat om de verwondering te verbeelden; verwondering over organismen, licht en donker, landschappen en mensfiguren.

 

Voor Ariadne is het landschap het toneel van onderweg zijn. Een tegenstelling en een samengaan, waarbij spanning en contrasten worden opgezocht. Waar schoonheid en destructie elkaar ontmoeten.

 

Elk landschap, ongezegde taal.
Elk onderweg, elk thuiskomen
droom en document.
Petra de Jong

Petra de Jong is een kunstenaar die niet alleen bekend staat om haar vaardigheden in keramiek, maar ook om haar vermogen om een diepe connectie met haar publiek te maken door middel van haar werk. Haar werken zijn meer dan alleen objecten, het zijn werken waarin ze haar diepste emoties kan uitdrukken.

 

Wat eerst begon met het creëren van mensfiguren en gezichten zijn haar sculpturen nu vaak geïnspireerd door de natuurlijke wereld met texturen en vormen die denken aan landschappen, waterstromen en organische structuren.

Marieke23nieuw.jpg
Marieke Blijleven

Met haar achtergrond als binnenhuisarchitect komt de liefde voor ruimte, kleur en compositie tot uiting in haar huidige werk. Waar Marieke in beginsel voornamelijk intuïtief werkte, heeft ze de afgelopen jaren een stijl ontwikkeld die haar past als een jas.

Bij haar dagelijkse wandelingen in haar directe omgeving wordt ze altijd geraakt door de schoonheid van de natuur, waarbij ze details zoals o.a. lichtval, silhouet en rust sterk abstraheert tot een nieuwe verbeelding waarin kleur en lijn de basis vormen. Het verbeelden van haar binnenwereld op deze geabstraheerde manier voelt als thuiskomen.

Wandel door het landschap

Neem de tijd om de objecten, schilderijen en tekeningen te bekijken. Elk werk vertelt een verhaal en draagt bij aan ons begrip over landschapskunst. We hopen dat je geïnspireerd raakt en met een nieuwe frisse blik naar de interpretatie van het landschap kijkt.

Veel plezier bij deze tentoonstelling!

 

‘Het Landschap. Venster van de natuur’ bij CaroArtGallery te bezichtigen van 10 mei t/m 20 juni 2024.

Locatie kunstgalerie: Golstraat 7, 7411BN Deventer. Meer informatie: www.caroartgallery.com. Bereikbaarheid: M. 06 25008683. E-mail: caroline.geerling@gmail.com. Openingstijden galerie: wo t/m vrij 10.00 – 16.00 uur. Zaterdag 11.00 – 16.00 uur. Zon- en feestdagen gesloten.

bottom of page