top of page
ORGANICS:
Nature speaks

Te zien bij CaroArtGallery

29 maart - 9 mei 2024

Organische vormen

Natuurlijke organische vormen, structuren en patronen bieden een schat aan inspiratie voor kunstenaars van alle disciplines. Van de complexe aderen in bladeren tot de golvende vormen van koraalriffen, de natuur zit vol met intrigerende en vaak adembenemende voorbeelden van organische schoonheid. 

 

De diversiteit van organische vormen zoals spiraalvormige patronen van schelpen tot de asymmetrische silhouetten van bomen, organische vormen hebben de mensheid altijd geïnspireerd. Kunstenaars, architecten en ontwerpers halen vaak inspiratie uit deze vormen om prachtige werken te creëren die een gevoel van harmonie oproepen en de unieke schoonheid van organische vormen bedrukken.

Marga Niederer van Huizen koraal Ravenswaay.JPG

Marga Niederer van Huizen - Koraal Ravenswaaij 2022; Kunstexpositie CaroArtGallery

'Van de complexe aderen in bladeren tot de golvende vormen van koraalriffen, de natuur zit vol met intrigerende en vaak adembenemende voorbeelden van organische schoonheid....

Encaustic Ruisend Riet 2.04   20x20 Nicole van Oss.jpg

Nicole van Oss

Encaustic Art: 

Ruisend riet

Read More >
Marga Niederer van Huizen koraal I (300).JPG

Marga Niederer van Huizen

Keramiek, klei geschept uit de Maas bij Maasbommel

Marga Niederer van Huizen koraal 2 (300).JPG

Marga Niederer van Huizen

Keramiek, slib uit de bodem van Maasbommel

Encaustic Ruisend Riet 2.06   20x20 Nicole van Oss.jpg

Nicole van Oss

Encaustic Art

Ruisend Riet

Zintuigelijke ervaring

Organische vormen zijn vaak efficiënt en functioneel en dit heeft de menselijke ontwerpen beïnvloed. Van architectonische ontwerpen tot ergonomische productontwerpen, organische vormen hebben een directe impact gehad op hoe mensen hun omgeving vormgeven en gebruiken. Met organische materialen zoals hout, bladeren, klei, bijenwas en andere natuurlijke elementen kan men een sterke verbinding leggen met de natuur en de rol van omgevingsinvloeden op groei en ontwikkeling. Ook biedt deze tentoonstelling de kijker een rijke zintuigelijke ervaring: door gebruik van organische materialen en natuurlijke pigmenten kunnen de bezoekers de  kunstwerken en -objecten - die onderdeel uitmaken van deze tentoonstelling – benutten om via tactiliteit, geur en visuele aantrekkingskracht een diepere verbinding met de natuur op te roepen.

Marga Niederer van Huizen koraal Dubai.jpg

Marga Niederer van Huizen - Koraal Dubai 2023; kunstexpositie CaroArtGallery 29 maart - 9  mei 2024

Encaustic NatuurRijk 1.02 100x100 Nicole van Oss.jpg
Encaustic Ruisend Riet 5.01 100x100 Nicole van Oss.jpg

Nicole van Oss - NatuurRijk 1.02 Encaustic Art 2024;

Kunstexpositie CaroArtGallery

Nicole van Oss - Ruisend Riet 5.01 Encaustic Art 2024;

Kunstexpositie CaroArtGallery

Nicole van Oss werkte aanvankelijk met acrylverf of mixed media op doek of paneel en maakte vooral gebruik van paletmessen. Hiermee kon zij eindeloos vormen.

 

De afgelopen jaren heeft 'encaustic art' - schilderen met bijenwas - haar helemaal gegrepen. De natuur is daarbij haar grote inspiratiebron, waarbij vooral het riet in al haar facetten een grote aantrekkingskracht heeft. Het lijnenspel hierin zie je terug in al haar werken. Bij encaustic art werkt Nicole van 'warm' naar 'koud' dat wil zeggen dat ze bijenwas in allerlei kleuren verwarmt en aanbrengt op de ondergrond en dit vervolgens laat afkoelen. Tijdens het schilderen maakt Nicole naast deze bijenwas ook gebruik van pastels, oliewax, inkt en shellac. 

De sculpturen van Marga zijn vervaardigd uit klei met kleislib als kleuraccent. De organische vormen die ontstaan zijn uitermate geschikt om met verschillende kleisoorten uit heel Nederland te bewerken. Dit leidde tot verschillende aardetinten. In eerste instantie schepte zij kleislib uit de grond bij diverse rivierbeddingen, maakte deze schoon door een aantal keren te zeven. Tegenwoordig zet ze steeds meer de grond direct op haar werk. Het organische materiaal zorgt voor interessante structuren. 

De inspiratiebron van Marga is geworteld in de rijke culturele geschiedenis van de 19e en begin 20e eeuw. Elementen van kleurgebruik, het impressionisme en de invloed van zeebioloog, filosoof en illustrator Ernst Haeckel zijn in haar sculpturen verweven. De sculpturen die nu te zien zijn bij CaroArtGallery reflecteren deze interesse.

Marga Niederer van Huizen koraal G1.JPG

Marga Niederer van Huizen - Koraal G1 2021; kunstexpositie CaroArtGallery

Marga Niederer van Huizen K1.JPG

Marga Niederer van Huizen - Koraal K1 2021 ; Kunstexpositie CaroArtGallery

Encaustic In de Verte 1.05 100x70 Nicole van Oss.jpg
De essentie

De combinatie van klei sculpturen (Marga Niederer van Huizen)  en schilderijen van bijenwas (Encaustic Art) (Nicole van Oss) ontstaat er een gelaagde en meeslepende ervaring voor bezoekers, waarbij ze worden uitgenodigd om het thema nader te verkennen. 

De tactiele aard van klei en keramiek in combinatie met de visuele rijkdom van encaustic bijenwas zal de zintuigen van de kijkers prikkelen en aanmoedigen om na te denken over de interactie tussen mens, natuur en cultuur.

Door al deze aspecten te verkennen en uit te diepen kunnen zowel kunstenaars als bezoekers een dieper begrip ontwikkelen voor de complexiteit, schoonheid en betekenis van de natuurlijke wereld. Dit leidt vaak tot grotere waardering voor de elementen om ons heen en versterkte verbondenheid met de natuur.

Met dit prachtige thema 'ORGANICS: Nature speaks' nodigen we de bezoekers uit om de essentie van organische vormen, structuren en processen te verkennen en te vieren!

Deze tentoonstelling is te bezichtigen bij CaroArtGallery van 29 maart t/m 9 mei 2024.

bottom of page