top of page
Marga Niederer van Huizen K1.JPG

Marga Niederer van Huizen

Colors of the Earth

Ik ben altijd met kunst bezig geweest.

Van het creëren van 2D werken zoals tekenen, schilderen, illustraties voor kookboeken en tijdschriften, fotografie en zelf ontwikkelen in mijn eigen Doka, ik word daar heel gelukkig van. Maar het kriebelde naar meer. Ik wilde dolgraag de 3D kant op; beeldhouwen of boetseren. Beeldhouwen is het niet geworden, maar de klei is blijven plakken. Eerst als hobby, ik ging daarvoor naar een cursus van een kunstenaar in Hilversum waar ik de eerste kneepjes van het klei vak leerde, maar al snel besefte ik dat ik meer wilde begrijpen. Ik dook vol in de opleiding keramiek in Gouda, daar maakte ik zijdelings kennis met het zelf uit de grond halen van de klei.

 

Dit zaadje was al geplant in mijn eerste cursus, door medecursist, Sjoukje Hooymaayer. Zij had in Italië emmers klei geschept en meegenomen voor verwerking. Ik kreeg van haar een klein potje Italiaanse kleislib. Deze heb ik gebruikt als engobe op een doos wat een prachtig resultaat opleverde. De doos leek wel van leer! Ik was super enthousiast, maar kon er op dat moment niets mee. Dat gebeurde een aantal jaren later, de organische vormen die ik toen maakte waren bij uitstek geschikt om met allerlei kleisoorten van heel Nederland te bewerken.

Dit leidde tot verschillende aardtinten. ‘Colors of the Earth’ was geboren. Ik begon met de klei uit de grond, maakte die schoon door een aantal keer te zeven, maar gaandeweg begon ik steeds meer de grond meteen op mijn werk te zetten. Het organisch materiaal zorgt voor interessante structuren.

 

Marga Niederer van Huizen koraal Dubai.jpg

"Mijn werk kenmerkt zich door een balans tussen kwetsbaarheid en robuustheid. Ik zoek naar een harmonie tussen deze ogenschijnlijk tegenstrijdige eigenschappen, strevend naar stukken die delicaat ogen, maar toch sterk zijn'

Marga Niederer van Huizen EH1 (300).JPG
Rijke culturele geschiedenis

Mijn inspiratiebron is geworteld in de rijke culturele geschiedenis van de 19e en begin 20e eeuw.  Een tijdperk van ingrijpende veranderingen – de opkomst van industrie, de evolutie van kunst, de strijd voor vrijheid door vrouwen, en de ontdekkingen in flora en fauna.

 

Deze fascinatie vormt de essentie van mijn artistieke expressie, waarbij ik elementen van kleurgebruik, het impressionisme, en de invloed van zeebioloog, filosoof en illustrator Ernst Haeckel (1834-1919) in mijn werk weef.

 

De werken die nu te zien zijn bij CaroArt gallery reflecteren deze interesse.
 

Daarnaast ben ik gefascineerd door de kunst, ambacht uit en de geschiedenis van Japan. Dit komt tot uiting in mijn werk kurinuki. Het mooie is dat ik met deze Japanse techniek puur en intuïtief kan werken, terwijl mijn natuur serie heel erg van te voren is bedacht.

Mijn hoop is om kijkers te inspireren om de natuurlijke schoonheid te waarderen die zelfs in de meest onwaarschijnlijke plaatsen te vinden is.

Meer ontdekken van de kleisculpturen van Marga? 

Ga dan naar www.marganiederervanhuizen.nl

bottom of page