top of page
itaexpo5.jpg
Ita van Drielfoto.jpg
Ita van Driel

Ita schildert als autodidact als sinds haar kinderjaren. Ze kan zich nog heel goed haar eerste schilderkist herinneren die ze kreeg; de geur van terpetine vond ze fantastisch. Het schilderproces kwam pas echt goed op gang toen ze naar Utrecht vertrok. Bij Artibus (Stichting voor Esthetische Vorming) maakte ze kennis met het schilderen van stillevens, model en expressionisme. Het schilderen van stillevens vond haar passie door het zoeken naar spanning in compositie, waarbij de uitkomst altijd abstract was. Langzaam maar zeker ontstond haar eigen unieke 'afdruk'; abstract-expressionistisch. De onderwerpen werden bepaald door het visualiseren van haar  levensloop.

Ita is een grote fan van schilders die behoren tot de 'Haagse School'. De Hollandse stranden, zee en luchten vervelen haar nooit. Op deze manier is haar voorliefde voor het schilderen met grijstinten ontstaan. Langzamerhand verdrong het abstract schilderen zich naar de achtergrond, en is Ita begonnen met fijnschilderen in olieverf en acryl.  Dus toch weer die stillevens. Met daarnaast de nuance voor het schilderen van glas: het proces van zoeken naar een fijne compositie tot aan de laatste kwaststreek, waarbij de verf altijd zichtbaar mag blijven. Het schilderen met grijstinten is tot op heden aanwezig.

Naast het traditionele schilderen, houdt ze zich nu ook bezig met gemengde technieken. Ita haalt haar inspiratie uit het wandelen door oude binnensteden, waarbij zij voornamelijk foto's maakt van oude panden en hun geschiedenis. Elk detail is daarbij belangrijk: de inval van het zonlicht op een binnenplaats, de schaduwen en hoeken. Deze foto's zijn de basis voor de uitwerking in een gemengde technieken schilderij, waarbij Ita geniet van het zoeken naar balans en conclusie. 

Meer werk van Ita kun je bewonderen op www.itavandriel.nl

Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.

itaexpo1.jpg
bottom of page