top of page
IMG-20201023-WA0007_edited.jpg

Elianne Groenhart

Kunstige ontdekkingsreiziger

Inspiratie

Elianne is een ontdekkingsreiziger 'pur sang'. Haar inspiratie haalt ze uit de wereld om haar heen, en zijn voornamelijk gebaseerd op andere culturen en design. Ook zijn haar werken ontstaan door invloeden vanuit de natuur, zoals grillige wateren, weidse luchten of stille stranden. 

Een verrassingselement, zoals bijvoorbeeld een oude afgebrokkelde muur, een bepaald kleurelement of een mooi uitzicht kan bij het maken van nieuw werk de toon zetten. 

Meestal begint ze vanuit het niets, en dan kan het zomaar iets spannends worden. Ook de manier van uitwerken verschilt vaak. Soms werkt ze alleen met verf, maar meestal ook met veel structuur elementen zoals gips, houtskool, pigment en andere vondsten. Je zou haar werken ook wel materiewerken kunnen noemen.

Uitwerking

Bij het schilderen maakt Elianne vaak gebruik van gemengde technieken, zorgvuldig laag na laag opgebracht, waarbij iedere handeling weer een belangrijke rol speelt in de volgende schildering. Door middel van krassen, wegkrabben en toevoegen werkt ze net zo lang tot ze tevreden is. Hierbij heeft een abstracte benadering altijd wel haar voorkeur, omdat er dan vaak iets te raden overblijft, en de kijker zijn of haar eigen inspiratie kan toevoegen. Ook blijft een schilderij doorgaans aan meerwaarde winnen. Je kunt er telkens weer iets nieuws in blijven zien, wat elke ontdekkingsreis speciaal maakt.

Wabi Sabi - de kunst van imperfectie

Niets is voor eeuwig, niets is af. Zo zou je de kern van het Japanse begrip 'Wabi Sabi het best kunnen omschrijven. In zijn puurste vorm leert het je iets over de schoonheid van imperfectie, de kunst van het niet-af zijn. Ook Elianne werkt met dit gedachtegoed, en omarmt deze Japanse filosofie. Naast haar werk als  ennagram-coach, gebruikt zij deze manier van benaderen ook in haar schilderijen. Van adembenemende elementen tot minimalistisch denken. Ze weet deze natuurlijke elegantie vast te leggen door haar foto's of beelden uit de natuur of architectuur om te zetten in abstracte motieven die de vergankelijkheid en authenticiteit goed weergeven. 

Meer weten? ga dan naar www.eliannegroenhart.nl

bottom of page